Woman looking for jobs online

Så kan du lyckas få ditt drömjobb

Letar du efter ett nytt jobb eller funderar du på en karriärförändring? Här tipsar vi dig om hur du kan identifiera dina karriärmål och olika verktyg för jobbsökning som kan hjälpa dig att få ditt drömjobb. 

Att byta jobb kan vara både spännande och skrämmande, så det är viktigt att du gör din research och identifierar dina karriärmål innan du sätter igång med jobbsökning. 

Identifiera karriärmål

Att identifiera karriärmål kan kännas svårt men är ett nödvändigt steg för att du få ditt drömjobb. För att lyckas måste du först ha en klar uppfattning om vilken typ av arbete och livsstil du vill ha. Börja med att fundera på vilka arbetsuppgifter som intresserar dig samt vilken lön du vill ha. Fundera också på vilken slags arbetsmiljö du vill arbeta i. Föredrar du en traditionell kontorsmiljö eller något mer informellt? Vill du arbeta i ett team med mycket samarbete eller föredrar du att arbeta mer självständigt. Är det viktigt för dig med flexibla arbetstider eller fungerar fasta kontorstider bra? Fundera också på om du har färdigheter eller kvalifikationer som skulle kunna uppdateras för att kunna söka de tjänster du önskar? Om du tar dig tid att reflektera över dessa frågor kan du få en bättre uppfattning om vilka typ av jobb du ska söka. 

Verktyg för jobbsökande

När du har identifierat vilket område som intresserar dig kan du börja undersöka potentiella arbetsgivare och tjänster. Det är också fördelaktigt att uppdatera din CV samt LinkedIn med relevant information, t.ex. certifieringar, genomförda kurser eller frivilligt arbete. Du vill försäkra dig om att när arbetsgivarna tittar på din ansökan ser de någon som brinner för sitt yrke och har de rätta meriterna för jobbet.

Om du tycker det går trögt att söka jobb kan du ta hjälp av karriärrådgivning eller en karriärcoach som kan ge dig olika verktyg för hur man skriver CV, uppdaterar sin LinkedIn profil, jobbsökande, intervjuer och nätverkande.

Det finns också många verktyg och resurser tillgängliga på nätet med tips hur man skriver en CV, intervjufrågor samt nätverk för sociala medier som LinkedIn och expertråd från branschledare. För att hitta arbetsgivare och jobbannonser finns det många jobbportaler och rekryteringsföretag online som till exempel Indeed, Jooble, TheHub, Glassdoor, Monster, och rekryteringsfirmor som specifikt fokuserar på IT-branschen. Ett tips är också att söka de tjänster du är ute efter med sökord.

Nätverkande är också viktigt för att upptäcka nya möjligheter; delta i branschspecifika evenemang som konferenser eller workshops och fråga vänner och familj om de känner till några lediga platser hos sina arbetsgivare. Även mentorprogram som ADP där man får prata med ledande personer inom olika branscher kan vara ett sätt som leder till jobb.

Research om arbetsgivarna

Innan du skickar in några ansökningar kan du göra lite research om arbetsgivarna. Det viktigt att du förstår vilket företag du söker och vilken tjänst du söker. Det är viktigt att undersöka företaget och dess uppdragsbeskrivning samt all bakgrundsinformation om deras produkter eller tjänster. Dessutom kan det vara fördelaktigt att lära sig mer om de gruppmedlemmar som för närvarande arbetar på företaget, deras roller och vad de hittills har bidragit med. Att ha en förståelse för den nuvarande miljön kan hjälpa dig att skräddarsy ditt CV och ditt personliga brev så att de passar den tjänst du söker. När du skriver ditt CV bör du se till att du tar med tekniska färdigheter som rör programvaruutveckling, kodningsspråk och databaser som din potentiella arbetsgivare kommer att leta efter. Försök dessutom att framhäva eventuella ledarerfarenheter eller frivilligt arbete som du kan ha gjort, eftersom detta kan ge dig en fördel gentemot andra sökande. 

Teknik & Intervjuer 

När du har skickat in ditt ansökningsmaterial och fått en kallelse till en intervju, se till att förbereda dig noggrant. Undersök eventuella intervjufrågor och öva på att svara med självförtroende men ändå ödmjukhet. Dessutom kan det vara bra att gå igenom sin portfolio med tidigare arbeten om det är tillämpligt eller till och med skapa en sådan bara för det fall att den skulle göra intryck under intervjuprocessen. Beroende på var du befinner dig geografiskt kan vissa arbetsgivare erbjuda intervjuer på distans, vilket skulle vara enklare än att behöva resa långt för ett personligt möte. Om intervjun är digitalt, se till att den plattform som ska användas fungerar och testa den innan i god tid. Fråga också om eventuella ytterligare tekniska kunskapstester som kan krävas innan du erbjuds en tjänst. 

Genom att förstå vad som motiverar dig mest professionellt och använda rätt resurser när du söker jobb kan det bli mycket mindre överväldigande än vad man ursprungligen trodde att identifiera karriärmålen – vilket leder ett steg närmare drömjobbet!